(recept
si oblíbilo 152 návštěvníků)
Domácí vepřovka
Potřebné ingredience
1 kg hodně mastného bůčku, 1,5 dcl vody, 1,5 lžičky soli
Postup přípravy
Tento recept sem dávám na četné dotazy těch maminek, které se mě na něj ptaly po tom, co jsem na MMB dala fotku z výroby této delikatesky.
Není to přímo můj recept, mě inspirovala Monika Brýdová, která tuto dobrůtku popisovala tak, že jejímu vyzkoušení nešlo odolat.
Ti, kteří holdují zdravé výživě, ať raději ani nečtou dál ,-), ale labužníkům vřele doporučuji receptík vyzkoušet. Moje rodina dnes snídala i obědvala chleba s tímto mým výtvorem :-).
Tak jdeme na to:
Z bůčku seřízneme kůži a vložíme ji do pekáčku. Bůček nakrájíme na malinké kostičky cca 1,5 x 1,5 cm a klidně i menší. Zalijeme vodou (v originálním receptu z Francie je prý doporučováno bílé víno, ale to já neměla, takže nemám vyzkoušeno), osolíme. Promícháme, pekáč uzavřeme nebo přikryjeme neprodyšně alobalem a vložíme do trouby. Pečeme 6-7 hodin na 140 stupňů. Za tu dobu si masa moc nevšímáme, stačí jen 2-3x promíchat.
Po upečení se maso úplně rozpadá. Pomůžeme tomu ještě vidličkou nebo maškadlem na bramborovou kaši. Nalijeme do skleniček nebo miseček, necháme vychladnout a uskladníme v ledničce.
U tohoto receptu je opravdu žádoucí, aby maso mělo hodně sádla nebo je dobré tam ještě přikrájet syrové hřbetní sádlo. Pokud bude bůček libovější, bude se maso hůře roztírat, ale chuť i tak bude skvělá.
I ten můj bůček byl málo prorostlý :-))))).......vyškvařeného sádla tam bylo málo.
Maso se peče hodně dlouho, asi to nebude nejlevnější špás, ale ta chuť !!! Namazat na čerstvý chlebík, může je ještě lehce popepřit, u nís ještě posypat cibulkou a mňamina je hotová. Kdysi za mých mladých časů takto chutnala čínská vepřovka....pamětníci mi jistě dají za pravdu ,-).
Přeji dobrou chuť.......
Jo a ještě jsem někde četla, že to údajně jde dělat i v tlakáči. Po dvou hodinách by to mělo být hotovo, pak dát ještě nezakryté trošku vydusit a nalít do misek...... Toto jsem ještě nezkoušela, ale dnes u mě maso ochutnala kamarádka a hned v týdnu chce vyzkoušet vyriantu v tlakovém hrnci. Tak pak napíšu, jak to u ní dopadlo :-).
Není to přímo můj recept, mě inspirovala Monika Brýdová, která tuto dobrůtku popisovala tak, že jejímu vyzkoušení nešlo odolat.
Ti, kteří holdují zdravé výživě, ať raději ani nečtou dál ,-), ale labužníkům vřele doporučuji receptík vyzkoušet. Moje rodina dnes snídala i obědvala chleba s tímto mým výtvorem :-).
Tak jdeme na to:
Z bůčku seřízneme kůži a vložíme ji do pekáčku. Bůček nakrájíme na malinké kostičky cca 1,5 x 1,5 cm a klidně i menší. Zalijeme vodou (v originálním receptu z Francie je prý doporučováno bílé víno, ale to já neměla, takže nemám vyzkoušeno), osolíme. Promícháme, pekáč uzavřeme nebo přikryjeme neprodyšně alobalem a vložíme do trouby. Pečeme 6-7 hodin na 140 stupňů. Za tu dobu si masa moc nevšímáme, stačí jen 2-3x promíchat.
Po upečení se maso úplně rozpadá. Pomůžeme tomu ještě vidličkou nebo maškadlem na bramborovou kaši. Nalijeme do skleniček nebo miseček, necháme vychladnout a uskladníme v ledničce.
U tohoto receptu je opravdu žádoucí, aby maso mělo hodně sádla nebo je dobré tam ještě přikrájet syrové hřbetní sádlo. Pokud bude bůček libovější, bude se maso hůře roztírat, ale chuť i tak bude skvělá.
I ten můj bůček byl málo prorostlý :-))))).......vyškvařeného sádla tam bylo málo.
Maso se peče hodně dlouho, asi to nebude nejlevnější špás, ale ta chuť !!! Namazat na čerstvý chlebík, může je ještě lehce popepřit, u nís ještě posypat cibulkou a mňamina je hotová. Kdysi za mých mladých časů takto chutnala čínská vepřovka....pamětníci mi jistě dají za pravdu ,-).
Přeji dobrou chuť.......
Jo a ještě jsem někde četla, že to údajně jde dělat i v tlakáči. Po dvou hodinách by to mělo být hotovo, pak dát ještě nezakryté trošku vydusit a nalít do misek...... Toto jsem ještě nezkoušela, ale dnes u mě maso ochutnala kamarádka a hned v týdnu chce vyzkoušet vyriantu v tlakovém hrnci. Tak pak napíšu, jak to u ní dopadlo :-).
foceno během pečení.....
první ochutnání....
.....a takto se to jí u nás :-)))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Mirisek21
(upraveno)
4. 6. 2016, 10:55
zkouším tak jsem zvědavá co řekne drahá polovička až ochutná
alexandra
(upraveno)
11. 6. 2015, 19:01
Prosím, když maso není moc tučné, tak jaké sádlo mám dát? To standard z obchodu tu kostku nebo vaničku? A prosím do jak velké skleničky se vejde hotová pomazánka z dávky v receptu? Děkuji
kokoska24
(upraveno)
11. 6. 2015, 11:11
Dobrý den, chtěla bych jen upřesnit, že se nejedná o domácí vepřovku, ale francouzskou specialitu - rijet.(tak se to čte, jak se píše, nevím..). Je to ale velice dobré a protože je to je to vyškvařené sádlo s masem, v ledničce vydrží dlouho.
scarlet1
(upraveno)
29. 8. 2014, 18:19
Dobrý den, před časem jsem tento váš receptík našla a velmi mne zaujal. Dnes jsem ho oprášila znovu a hned v úterý budu dělat. Jen jsem se prosím vás chtěla zeptat, ta sůl je obyčejná, nebo musí být rychlosůl? A ještě prosím, jak dlouho to asi vydrží v lednici, aniž bych to zavařovala. Moc děkuji za receptík a už teď se těším na výsledek.
scarlet1
(upraveno)
31. 8. 2014, 21:59
@scarlet1
Dobrý den, ještě jsem se prosím chtěla zeptat, jaký rozdíl je v tom pečení a dušení v tlakáči. Je to ve výsledku nějak znát? Protože se jedno peče a druhé vaří. Moc děkuji.
Katuli41
(upraveno)
5. 9. 2014, 8:46
@scarlet1
Jestli můžu odpověď za paní. Já to dělala jak v troubě, tak v na šporáku v hrnci aje to jedno.
scarlet1
(upraveno)
9. 9. 2014, 15:09
@Katuli41
Děkuju za odpověď. Jen se ještě zeptám, jak dlouho to vydrží, když to není zavařené. Děkuji moc a hezký den.
Paluna
(upraveno)
10. 6. 2015, 20:08
@scarlet1
Dobrý den, jestli mohu odpovědět já, tak já to dělala jak v troubě, tak v tlakáči a jak píše paní výše, je to stejné. Já přidávám ještě maličko česneku a drcen. kmínu.. Nezavařené maso 2 měsíce, více nevím - sežralo se , ale teď jsem po roce objevila jednu zapadlou skleničku ve spíži (zavařenou pár minutek) a sice jsem neměla k tomu důvěru, ale opravdu po otevření bylo jako "čerstvé" - nic tomu nebylo
scarlet1
(upraveno)
11. 9. 2014, 14:26
@scarlet1
Dobrý den, včera uděláno i zavařeno. Dnes jsem tedy otevřela a musím říct, že je to výborné a hooooodně žravé. Dieta to tedy opravdu není. Ale vem čert. Kluk to sice ještě nechutnal, dostane večer na večeři, tak jsem na něj zvědavá. Nad chlebem se sádlem mi ohrnuje nos. Tak uvidíme. Moc děkuji za recept.
bleška 55
(upraveno)
26. 6. 2014, 9:42
Tento druh svačin nebo večeří máme rádi. Určitě vyzkouším tuto domácí lahůdku. Jen se chci ještě zeptat, zda se skleničky ještě sterilují a máte někdo vyzkoušeno, jak dlouho to vydrží pokud se to tedy hned nezbaští? Chtěla bych to udělat i na dovolenou, je to lepší než nějaká paštika. zdraví Jana
novackova
(upraveno)
26. 6. 2014, 7:15
laskonka333
(upraveno)
4. 11. 2013, 13:09
KABELKAK
(upraveno)
21. 8. 2013, 12:03
Znám, vařim v tlakovém hrnci. Dávám rychlosůl. Je to vynikající
Paluna
(upraveno)
21. 8. 2013, 11:06
Dělala jsem z 1,5 dávky, dala do papiňáku a tam vařila 3 hodiny a pak ještě jsem vyvařila na sporáku. Sice jsem skoro všechny "skleničky" rozdala, ale vepřovka měla mega úspěch a byla moc chválena...
bambus
(upraveno)
4. 11. 2013, 12:33
@Paluna
Prosím,když vaříte v tom papináku,dává se tam taky tolik vody jako je v receptu?Já se bojím,že se mi vyvaří za ty 3 hodiny Moc děkuji
Paluna
(upraveno)
6. 11. 2013, 7:05
@bambus
Hani, já jsem dala trošku víc, měla jsem taky strach, ale stejně jsem to pak po uvaření ještě musela vyvařit - aby to nebylo tak vodnaté, tak jsem vařila v otevřeném hrnci asi další hodinku. Tak bych příště dala tak 3 dcl .. Jinak konzervy drží - tedy, ty co nebyly darovány a sežrány - mám ještě poslední v lednici a
tulipanka
(upraveno)
5. 5. 2013, 17:50
ukládám
anen2
(upraveno)
5. 5. 2013, 17:33
je to výborný recept. Já to dělám trochu jinak dávám sádlo, plecko, krkovici a kotlety. Je to francouzský recept a jmenuje se Rillettes de Connerre. U nás v rodině moc chutná.
lidare
(upraveno)
22. 2. 2013, 10:19
tak to v tom hrnci vyzkouším,dík za dobrý tip,bude na svačiny
Strepitula
(upraveno)
22. 2. 2013, 9:28
Dělám velmi často, díky za recept
Kolčaba
(upraveno)
23. 10. 2012, 22:36
Už jsem tuto dobrotu dělala podruhé, tentokrát z 5 kg masa, aby se vše hned nesnědlo....děkuji za výborný nápad.
ASTAL
(upraveno)
23. 10. 2012, 22:06
Včera jsem udělala tuhle dobrotu přidala jsem akorát trochu česneku a na sádle osmaženou cibulku měla jsem 4 menší sklenky dneska už máme jen dvě .Ale nedá se tomu prostě odolat je to vyníkající . Moc děkuji za super recept
hagrid
(upraveno)
19. 10. 2012, 16:35
mám upečeno a vypadá to božsky
Danulik1
(upraveno)
4. 10. 2012, 15:22
už se peče tak snad bude manželovi chutnat
dáda2
(upraveno)
19. 9. 2012, 11:01
Dělala jsem to v tlakovém hrnci asi 2,5 hod ,z vepř.masa,sádla a boku.Je to vyníkající !!!!A to jsem chtěla začít držet dietu,ale s tímhle to fakt nejde.Díky za recept.
babetta
(upraveno)
7. 10. 2012, 15:06
@dáda2
také jsem zkusila uvařit vepřovku v tlakovém hrnci pode Vás a světe div se super,za ani ne 2,5h hotovo a stejná chuť jak z trouby,jen rychlejší.Dnes plecko 1,2 kg a 70 dkg sádla a moc dobré to je....tlakáč jsem neotvírala,nekontrolovala díky ještě jednou za super tip !!!
kocici mamina
(upraveno)
18. 9. 2012, 21:10
Dnes jsem ji udělala, no můžu říct, že jsem byla už 3x na tajno v ledničce ujídat je to vynikající. Děkuju za recept.
cozumel
(upraveno)
16. 9. 2012, 23:24
Taky jsem zkoušela - měla jsem 2 větší a jednu menší sklenici. Jen kdyby ten bůček nestál skoro stovku za kilo, tak to budu dělat týdně. Chutnalo i mamce